Miksi entisöidä ikkunat?


Vanhat talot ovat osa yhteistä historiaamme ja kertovat tarinaa menneistä ajoista. Talo, jossa on tallella alkuperäiset ikkunat ja ovet, on esteettinen, eheä kokonaisuus. Se myös säilyttää arvonsa parhaiten.

Vanha puuikkuna on monella tapaa arvokas: se on tehty parhaista mahdollisista materiaaleista, jolloin se on paitsi kestävä myös kunnostettavissa. Lisäksi alkuperäiset ikkunat ovat olennainen osa vanhan rakennuksen ilmettä, talon rakennushistoriallista arvoa ja rakennusperintöämme.

Vanhojen ikkunoiden vaihtaminen uusiin saattaa kaduttaa jälkikäteen, ja usea vanhan talon etsijä kavahtaa taloa, jossa on uudet ikkunat – vanhasta tunnelmasta on tällöin paljon menetetty.

Älä anna kauhtuneen pinnan hämätä

Vuosikymmeniä vanha ikkuna saattaa näyttää siltä, että se olisi paljon huonommassa kunnossa kuin se todellisuudessa onkaan. Kauhtuneen pinnan ei pidä antaa hämätä, sillä sen alta löytyy yleensä erittäin hyväkuntoista puuta. Ikkunan ikä on osoitus sen laadusta: jos ikkuna on kestänyt jo 60, 80 tai 100 vuotta, kestää se huolella entisöitynä myös toiset 60, 80 tai 100 vuotta. Perinteisin menetelmin ja materiaalein entisöidyt ikkunat on helppo huoltaa tulevina vuosikymmeninä.

Vanhojen ikkunoiden kohdalla ollaan usein huolestuneita lämmön eli energian hukasta. Oikeaoppisella tiivistämisellä vanhat ikkunat saadaan kuitenkin helposti lämpötaloudellisesti toimiviksi ja mahdollinen veto loppumaan. Tämä on huomattavasti edullisempikin vaihtoehto kuin ikkunoiden uusiminen.
 
 
 
Kirjaudu sisään