Ikkunan entisöinnin vaiheet

Ikkunoiden entisöinnillä tarkoitetaan vanhojen puuikkunoiden kunnostamista samoilla menetelmillä ja materiaaleilla, millä ikkuna on aikoinaan valmistettu. Ikkunapuitteet kunnostetaan ikkunaentisöijän verstaalla; yleensä vain mahdolliset ikkunakarmien kunnostukset tehdään asiakkaan luona. Ikkunoiden kunnostaminen onnistuu ympäri vuoden. Ikkuna-aukot suojataan aina työn ajaksi tarkoituksenmukaisesti.

Aluksi arvioidaan kunnostustarve

Ikkunaentisöijä tekee ensin arvion ja kunnostusehdotuksen kohteesta: mitkä ikkunat ovat kunnostusta vailla, miten ne kannattaa kunnostaa ja missä järjestyksessä. Ehdotus perustuu asiakkaan toivomuksiin, ikkunoiden kuntoon sekä rakennuksen tyyliin ja aikakauteen. Mahdolliset viranomaissuositukset luonnollisesti huomioidaan (esimerkiksi Museoviraston valvomissa suojelukohteissa). Ikkunaentisöijä toimittaa asiakkaalle kustannusarvion ja sopii tämän kanssa työn aikataulusta.

Entisöijä käy läpi puitteen puu-, lasi- ja metalliosat

Entisöinnin aluksi ikkunoista irrotetaan lasit ja helat sekä poistetaan vanhat maalikerrokset. Tämän jälkeen tehdään mahdolliset puukorjaukset, mikäli puuhun on päässyt syntymään lahovaurioita. Alkuperäistä puuta säästetään mahdollisimman paljon, vain vaurioituneet kohdat vaihdetaan. Yleisimpiä puukorjauksia ovat tippanokan ja puitteen alapuun vaihtaminen.

Puu kyllästetään pellavaöljyllä, mikä parantaa sen kosteudensietokykyä. Lasit kiinnitetään lasitusnauloilla ja pellavaöljykitillä, ja mahdolliset rikkoutuneet lasit vaihdetaan vastaaviin (useimmiten puhallettuun tai vedettyyn lasiin). Metalliset ikkunahelat (kulmaraudat, sulkimet, saranat) puhdistetaan, ruostesuojataan ja maalataan. Puite maalataan useampaan kertaan korkealaatuisella pellavaöljymaalilla.

Huollettu ikkuna on tiivis, toimiva ja helppohoitoinen

Entisöimällä kunnostetut ikkunat ovat rakennuksen kaunistus, ja ne toimivat tarkoituksenmukaisesti, ovat tiiviit sekä helposti huollettavissa.

Kunnostuksen yhteydessä varmistetaan ikkunan toimivuus – sen tulee avautua ja sulkeutua vaivatta – tarkistetaan helojen kunto sekä tiivistys. Sisä- ja ulkoikkunan välissä oleva ilmavaippa toimii hyvänä lämpöeristeenä, kunhan ikkunat on tiivistetty oikein. Silloin lämpö pysyy talon sisällä, ilman kierto toimii oikeaoppisesti eivätkä ikkunat huurru.

Ikkunan kuntoa heikentävät lähinnä sään rasitukset sekä säännöllisen huollon puute. Kun ikkunat on entisöity perinteisin menetelmin, hoituu niiden ylläpito pienellä vaivalla: käsittely pellavaöljyllä tai pellavaöljyvahalla muutaman vuoden välein hoitaa pellavaöljymaalattua pintaa. Uusintamaalaus on ajankohtainen arviolta 5–10 vuoden kuluttua, riippuen mihin ilmansuuntaan ikkuna on ja millaisille sääoloille se altistuu (vrt. suojainen piha sisämaassa tai avomerelle suoraan etelään antava saaristomökki).

Entisöinnin päätteeksi asiakas saa kirjalliset hoito-ohjeet kunnostetuille ikkunoilleen.
 
 
 
Kirjaudu sisään