Det är lönsamt och klokt att renovera gamla fönster

Att renovera gammalt är alltid ett mer ekologiskt och lönsamt alternativ jämfört med att byta ut mot nytt - det stämmer också för fönster.

Gamla träfönster är gjorda av skickliga hantverkare med bästa möjliga virke, kärnved som inehåller mycket kåda. Därför håller gamla träfönster på annat sätt än nya fönster som ofta tillverkas av poröst virke som vuxit med fart. Dåligt virke i kombination med plastfärg och möjligen aluminium är inget garanti att fönstren skulle hållas i årtionden eller att fönstren skulle vara lätta att underhålla. Det blir aktuellt att byta fönster redan före fönstren har hunnit betala sig.

Fönster byts oftast för att spara energi. Det lättaste och ekonomiskt lönsammaste sättet att spara energi är dock att se till att fönstren är tätade rätt. Tätning förbättrar också fönstrens ljudisolering.

Fönsterhantverkarna använder samma naturliga råvaror som var i bruk redan för hundra år sedan: närmast linolja, krita, pigment från naturen och schellack. Det är tryggt att använda dessa ämnen både för huset och dess invånare. I motsats till plastfärger bildar linoljefärger inte på träets yta ett lager som inte andas. Färgen tränger sig i virket och lever parallellt med luftfuktigheten och skyddar  träet. Linoljekitt hålls långa tider smidigt och fungerar som fuktspärr som andas.

 
 
 
 
Kirjaudu sisään