Vanhat ikkunat on tehty huolella – niiden entisöinti kannattaa!

Vanhat ikkunapuitteet on useimmiten tehty erittäin laadukkaasta, hitaasti kasvaneesta, tiheäsyisestä ydinpuusta, jollaista ei juurikaan ole enää saatavilla.

Vanhan, vielä käytössä olevan ikkunan elinkaari on saattanut alkaa jo yli sata vuotta sitten. Puuseppä on valinnut metsästä talvikaatoon sopivat vanhat hongat, joissa on tiukka ja tiheäksi kasvanut ydinpuu. Laadultaan puu on ollut parasta, mitä ikkunoihin on mahdollista saada. Siksi vanhat ikkunat kestävät vuosikymmeniä – jopa satoja vuosia. 

Tiheä ydinpuu sisältää paljon luontaisia kyllästeaineita, joilla saadaan erinomainen vastustuskyky lahoa vastaan. Tällaisesta puusta käsintehty ikkuna kestää huollettuna pitkään ja on entisöitävissä, vaikka kunto olisi päässyt huollon puuttuessa huonoksikin. 

Puun suojana on käytetty vuosisatoja luonnonmukaisia, pellavaöljypohjaisia maaleja sekä kittiä. Entisöinti tehdään edelleen samoja perinteisiä menetelmiä ja aineita käyttäen. Entisöinnillä palautetaan ikkunan toimivuus, lämpötaloudelliset arvot sekä säilytetään talon alkuperäinen ilme. Lisäksi talon rakenneosien käyttäminen loppuun on usein kannattavaa sekä taloudellisesta että ekologisesta näkökulmasta.

Vanhat ikkunat kestävät entisöityinä ja huollettuina jopa satoja vuosia

Vanhat ikkunat ovat erittäin kestäviä, jos niiden huoltoa ei laiminlyödä. Entisöidyn ikkunan säännöllinen huolto on helppo tehdä esimerkiksi ikkunanpesun yhteydessä.

Uudet huoltovapaina markkinoidut ikkunat tarkoittavat yleensä, että niitä ei voida huoltaa ollenkaan. Eli niiden elinkaaren loputtua on vaihto uusiin aina ainoa mahdollisuus. Sen sijaan vanhat ikkunat ovat helposti huollettavissa, jos vanha ikkuna on korjattu perinteisin menetelmin eli pellavaöljypohjaisia materiaaleja käyttäen. Huoltoväli on noin 2-10 vuotta sääolosuhteista ja ilmansuunnasta riippuen.

Ikkunoiden säännöllinen huolto kannattaa

Ikkunoiden huolto on yhtä tärkeää kuin rakennuksen muu huolto. Säännöllisesti huolletut ikkunat kestävät pitkään kauniina ja hyvin toimivina. Vaikka ikkunat olisivat huonokuntoiset, entisöinnillä jatketaan niiden elinkaarta vuosikymmeniä. 

Vanhat ikkunat ovat olleet paikallaan jo pitkään, jopa ilman huoltoa; tämä on jo alun perin merkki hyvästä laadusta ja takuusta.

Vanhojen ikkunoiden säästäminen on sekä eko- että kulttuuriteko: hiilijalanjälki on jo alkujaan pieni, ja ikkunat ovat tärkeä osa vanhan talosi ulkonäköä ja henkeä. Kannattaa siis tarkastella taloasi ja sen silmiksi kutsuttuja ikkunoita!

Entisöintityön valmistuttua asiakas voi halutessaan sopia säännölliset huoltokäynnit ikkunoille. Ikkunaentisöijät antavat mielellään kirjalliset huolto-ohjeet asiakkaalle, jotta hän voi tehdä ne myös itse.

Etsi sinua lähellä oleva ikkunaentisöinnin ammattilainen: www.ikkunaentisoijat.fi/yritykset


 
 
 
Kirjaudu sisään